tips & informatie gordijnen

 

 

 

 

>> hoe meet ik gordijnen?

 

Het opmeten van de gordijnen is niet ingewikkeld, maar het komt wel precies! Nu enkele algemene tips voor het goed meten van de gordijnen:

 • Neem de tijd om de juiste maten op te meten en goed de instructies te lezen, erg belangrijk.
 • Zorg voor een veilige trap bij het opmeten van hoge ramen.
 • Bedenk van te voren hoe je de gordijnen wilt ophangen; in het kozijn of langs de muren.
 • Meet altijd twee keer zodat je er zeker van bent dat je juist hebt gemeten.
 • Meet zowel links als rechts, en wanneer deze afwijken neem je de kortste maat.
 • Gebruik een metalen rolmaat die lang genoeg is om in één keer de breedte of de hoogte te meten.
 • Het is verstandig eerst de rails of de roede op te hangen.
 • Wanneer de rails of de roede nog niet hangt kan je het gordijn aan beide zijden 20 cm breder maken dan de breedte van het raam, zodat er niet direct buitenlicht langs het gordijn valt.
 • Met meten en ophangen moet je rekening houden met uitstekende delen zoals deurklinken, raamhendels en vensterbanken.
 • Houd ook rekening met eventuele vloerbedekking wanneer deze nog gelegd moet worden.
 • Geef de exacte maat door, bij kamerhoge gordijnen is dit 1 cm boven de vloer. Bij korte gordijnen kunt u het gordijn 1 cm boven de vensterbank laten hangen of 5 cm eroverheen laten vallen. Dit hangt af van je persoonlijke keuze en van de diepte van de vensterbank.
 • Tel bij de breedtemaat van de rails of roede altijd 5cm erbij op, zodat de gordijnen netjes sluiten.

tips & informatie gordijnen, opmeten, ophangen, onderhouden gordijnen

 

Verdere tips & informatie gordijnen:

Nu is het opmeten per ophangsysteem verschillend. Een gordijn met een rails en haken meet je anders dan een gordijnen met lussen of met ringen. En de print van de algemene meetinstructie voor het opmeten van gordijnen kan handig zijn, neem deze mee naar de juiste ruimte en noteer direct de maten. OKIKA-meetinstructies

 

 

>> hoe hang ik de gordijnen op?

 

Voordat je de gordijnen op maat besteld bepaal je waar je de gordijnen gaat ophangen; in het kozijn, op het kozijn of aan het plafond. Het beste is om de rails of roede op het hangen voordat je gaat meten hoe groot de gordijnen moeten worden. Je meet dan de exacte maat.

De lengte van de rails is 20cm breder aan beide zijden van het raam. Je weet nu waar de rails/roede komt en hoe breed deze moet zijn. Maak de rails/roede op maat.

Voordat je de gaten gaat boren kan je met een leidingzoeker bepalen waar de leidingen lopen. Zijn er geen leidingen, boor dan de gaten op de rails/roede op te hangen. Nu eerst de haken /losse ringen aan de rails /roede. Bevestig het ophangsysteem en hang de gordijnen op.

 

 

>> hoe onderhoud ik de gordijnen?

 

Wanneer je online gordijnen koopt wil je er lang van genieten. Gordijnen hebben weinig onderhoud nodig. Af en toe wassen met een mild wasmiddel op een laag toerental is genoeg, verwijder wel eerst de haken. Het is goed om voor het wassen de wasvoorschriften te lezen. De gordijnen zijn op maat en ze moeten natuurlijk niet krimpen door een te hoge temperatuur.tips & informatie gordijnen, wasvoorschriften, gordijnen op maat
Denk er aan bij gordijnen dat ze niet van felle zon houden. Tegen een raam op het zuiden waar de zon vol instaat is geen enkele stof bestand, de stof zal gaan verkleuren en uiteindelijk zelfs broos worden. Wanneer je lang van de gordijnen wilt genieten is het verstandig de zon te weren. De belangrijkste reden waarom wij de meeste gordijnen voeren. Lees hier meer over voeren….

 

 

En nu…..ontwerpen maar!

 

gordijnen ontwerpen, gordijnen laten maken, gordijnen online

 

 

De waardering van www.okika.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 282 reviews.