Gordijnstof

gordijnstoffen @ okika

Er zijn veel verschillende keuzes in gordijnstof, niet alleen het materiaal en kleur, maar ook bijvoorbeeld een keuze in een kamerhoge stof of een banenstof. Wat het verschil daarin is hebben we al op een andere pagina uitgelegd. Hier willen we je graag informeren over de verschillende materialen en de invloed op ons milieu en de duurzaamheid. Is dat niet hetzelfde? Nee, want een gordijnstof die 2x zo lang meegaat kan dus 2x zo vervuilend zijn in fabricage om dezelfde invloed op ons milieu te hebben. Wat we het liefst zien natuurlijk; zo min mogelijk vervuilend en lekker lang “houdbaar”. Wil je meer weten over duurzame stoffen? Dit vonden wij een interessant artikel.

Welke materialen hebben wij:

Zelf gordijnen maken met onze stof

Wil je jouw gordijnen zelf maken en de gordijnstof bij ons bestellen? Dat kan natuurlijk ook. In onze StoffenWinkel staan ook gordijnstoffen, deze zijn per meter te bestellen en kun je direct in je winkelwagen toevoegen.
(Is de huidige voorraad niet toereikend, dan bestellen we de stof gewoon direct. Houdt in dat geval rekening met 1 week levertijd).


100% katoen 125 gr/m

De bedrukte katoen is echt wat Okika anders maakt als andere gordijnleveranciers. We hebben een techniek gevonden waardoor het mogelijk is gordijnen te maken met de meest leuke katoenen bedrukte stoffen die we kunnen vinden. Doordat we geen grote voorraad in te hoeven kopen kunnen we jullie hele bijzondere stoffen aanbieden en vaak van collectie wisselen.
De katoenen gordijnstof zijn dunne stoffen die we daardoor zeer goed kunnen voeren met een verduisterende voering, in wit of meekleurend. En dat is ideaal voor een kinderkamer. Op de kinderkamer en de babykamer wil je graag dat het donker is wanneer je kindje gaat slapen. Hierdoor vallen kinderen makkelijker in slaap en blijven ze ook wanneer het al vroeg licht wordt lekker doorslapen. De verduistering beschermd de gordijnstof tegen het zonlicht waardoor de verkleuring wordt tegengegaan. De katoenen gordijnstoffen zijn gemaakt van 100% katoen en hebben ook deze uitstraling. De gordijnstof is 112 cm breed en verkrijgbaar in zeer veel kleuren en prints. Van deze katoenen stof hebben we altijd tussen de 80 en 100 verschillende stoffen en prints beschikbaar.

duurzaamheid en milieu

Katoen is niet gemaakt van plastic en draagt daardoor niet bij aan de plastic soep. Een nadeel van katoen is dat er veel grond en water voor nodig is om het te produceren. De katoenplant heeft ruimte en water nodig om te groeien. Ook gaat 100% katoen minder lang mee dan een polyester stof, omdat de draad gewoon eerder slijt. Voor de productie van biologisch katoen worden geen chemicali├źn gebruikt, maar de opbrengst is 50% minder ( dus 2x zoveel water en grond nodig). Wil jij toch graag 100% katoen gebruiken om de natuurlijke uitstraling en omdat je baalt van de plastic soep? Geen probleem, je kunt de stof van een gordijn namelijk nog heel lang voor andere dingen hergebruiken waardoor je actief bijdraagt aan minder productie.

naar boven….


katoen 180-260 gr/m

De canvas gordijnstof van Okika is dikker als de bedrukte katoen van 125 g/m. De samenstelling van het dikkere katoen is niet altijd hetzelfde, enkele zijn van 100% katoen, anderen zijn een combinatie van katoen en polyester. De canvas stoffen zijn vaak voorzien van een bedrukte print en zijn voordeliger geprijsd. Ook is het bij deze stoffen niet altijd nodig een voering te gebruiken, wat het gordijn natuurlijk nog voordeliger maakt. Wanneer wel een voering en wanneer geen voering?
Wil je het gordijn verduisterd, dan zul je een verduisterende voering moeten gebruiken. Ook wanneer je geen zonwering hebt en het gordijn aan de zonkant gebruikt wordt, is een voering bij een 100% katoenen canvas gordijnstof verstandig. Is de stof deels polyester, dan is deze voering niet noodzakelijk en kun je het gordijn prima gebruiken zonder voering, al is zonwering altijd wel prettig voor de duurzaamheid van een stof. Bij iedere stof staat vermeld hoe de samenstelling qua materialen is. Let daar dus even goed op. Deze stoffen hebben veel leuke prints voor de kinderkamer, maar ook echt mooie bohemien motieven.

duurzaamheid en milieu

De katoenen stoffen hebben we besproken, wanneer het een combinatie van materialen is; zoals katoen en polyester geldt voor het polyester deel het volgende:
Voor een polyester stof wordt geen land en water gebruikt, het komt immers niet van een plant. Wel wordt er in het productieproces veel energie gebruikt. Polyester is niet biologisch afbreekbaar door de plastic deeltjes en draagt dus bij aan plastic in ons milieu. Daar staat tegenover dat een polyester stof zeer lang meegaat. Wanneer de stof als gordijn geen dienst meer doet is het zeer goed her te gebruiken voor andere doeleinden. Wil jij geen microdeeltjes plastic bijdragen door het wassen van deze stoffen? Denk dan eens aan de speciale waszakken die hiervoor zijn ontwikkeld.

naar boven….


Linnen 100%

Prachig is het; een gordijn van 100% linnen. Een natuurlijk en sterk materiaal die met je meebeweegt alsof het leeft. Een linnen gordijn wordt vaak extra lang opgehangen om verschillende redenen. Is het vochtig in huis op een broeierige zomerdag dan kan je gordijn zomaar enkele centimeters langer zijn. In de winter wanneer de centrale verwarming al een paar maanden aan staat wordt je linnen gordijn weer korter. Dit komt door de langgerekte vezels in een gordijn die vocht opnemen en afgeven. Ze passen zich aan. Ook na het wassen van het gordijn kan hij een paar centimeter korter worden. Vind jij dit geen enkel probleem en houd je van de natuurlijke uitstraling? Dan past 100% linnen zeker bij je.
Vind jij dat een gordijn exact 1cm van de grond hoort te hangen? Begin dan zeker niet aan een 100% linnen gordijn. Deze mooie stoffen zitten qua prijs vaak aan de bovenkant van de markt en het rekken en krimpen van deze natuurlijke stoffen is niet tegen te gaan. Een stof met een linnen uitstraling, maar gemaakt van polyester zal dan veel beter bij je passen.

duurzaamheid en milieu

Linnen is biologisch afbreekbaar en groeit snel. Hierdoor is er minder grond nodig als bij katoen. Ook is vlas een sterk gewas waardoor er weinig pesticiden nodig zijn om de plant te beschermen. Kunstmest heeft deze plant ook niet nodig. Allemaal duurzame pluspunten. Bovendien groeit het vlas bij ons in de Flevopolder om de hoek.
Deze kracht heeft als enig minpunt dat het vrij lastig te bewerken is. De stugheid van het materiaal zorgt ervoor dat het arbeidsintensief is om er een soepel product van te maken.

naar boven….


Linnen naturel

Zo zijn daar de Linnen naturel stoffen, deze zijn gemaakt van 45% katoen en 55% linnen. Dit zijn natuurlijke stoffen met natuurlijke eigenschappen. De linnen stof heeft die mooie pure uitstraling, zonder glimmers. De stof is een 185 gram stof, dit is iets meer dan de katoenen stoffen die we in de collectie hebben. Dit materiaal is 145 cm breed, wanneer jouw gordijn uit verschillende banen bestaat, zal dit de breedte van de banen zijn. Deze stof komt het mooist tot zijn recht zonder voering als een luchtig, puur natuur gordijn. Vaak zie je dit materiaal terug als stotend of slepend gordijn waarbij de nonchalante, basic stijl tot in detail is doorgevoerd. Het nadeel van deze stof zijn ook de natuurlijke eigenschappen; deze stof verkleurd sneller in de zon als een polyester stof en kreukt, maar dat hoort zeker bij het uiterlijk.

duurzaamheid en milieu

De stof is een combinatie van katoen en linnen. De consequentie voor het milieu zal ook een combinatie van deze materialen zijn. De katoenplant heeft grond, water en pesticiden nodig om ervoor te zorgen dat er geen ziekten en beestjes de plant beschadigen. Linnen heeft dat allemaal minder nodig, dat wordt gemaakt van vlas en is sterker en groeit sneller. Ze hebben beiden geen bijdrage aan de plastic soep, omdat ze gemaakt zijn van natuurlijke materialen. Door deze twee te combineren krijg je en stof die langer meegaat dan alleen katoen. Houdt wel rekening met evt. krimp, kreukels en verkleuring. De rekening die je voor duurzaamheid betaald ­čśë

naar boven….


Fluweel

De Fluwelen stoffen zijn gemaakt van polyester. Ze hebben allen een intense kleur en worden standaard gemaakt met de vleug naar boven. Op deze manier is de kleur donkerder dan wanneer je hem met de vleug naar beneden confectioneert. Heb je van ons een staal ontvangen en wil je graag de lichte variant dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Je hoeft het alleen maar door te geven. Verder is de fluweel een vrij dikke en dicht geweven stof en daardoor praktisch bij een tochtig raam. Wil je hier meer over lezen….?

duurzaamheid en milieu

Voordelen: slijt niet, verkleurd niet, krimpt niet, kreukt niet, geen planten nodig (dus geen land, water en pesticiden) in die zin zeer duurzaam, omdat het zolang meegaat.
nadelen: microplastic in het milieu, veel energie bij productie, gebruik van ruwe olie.

naar boven….


Ribfluweel

Een luxe stof die de kou buiten houdt. De ribfluweel is net als de fluwelen stof gemaakt van polyester. De ribfluweel is eigenlijk een combinatie van Corduroy en Fluweel; het heeft een klein ribje en een glanzende gordijnstof. De achterzijde van de stof heeft dezelfde kleur als de voorkant. De stof oogt zeer chic en is dicht geweven, hierdoor werkt hij goed isolerend, net als de Fluweel. Wil je meer lezen over de isolerende werking van gordijnen?

duurzaamheid en milieu

Net als bij de andere polyester stoffen geldt ook voor ribfluweel:
Voordelen: slijt niet, verkleurd niet, krimpt niet, kreukt niet, geen planten nodig (dus geen land, water en pesticiden) in die zin zeer duurzaam, omdat het zolang meegaat.
nadelen: microplastic in het milieu, veel energie bij productie, gebruik van ruwe olie.

naar boven….


Corduroy

Corduroy wordt ook gemaakt van polyester net als Fluweel en Ribfluweel. De stof Corduroy heeft niet dat glanzende, maar is mat waardoor het natuurlijker oogt en voelt. De gordijnstof is ook dunner en valt daardoor nog soepeler. Er kan ook een andere reden zijn om voor een dunnere stof te kiezen; het pakket dat je hebt hangen wanneer de gordijnen open zijn. Heb je niet veel ruimte naast het raam? Kies dan voor de dunnere Corduroy.

duurzaamheid en milieu

Net als bij de andere polyester stoffen geldt ook voor Corduroy:
Voordelen: slijt niet, verkleurd niet, krimpt niet, kreukt niet, geen planten nodig (dus geen land, water en pesticiden) in die zin zeer duurzaam, omdat het zolang meegaat.
nadelen: microplastic in het milieu, veel energie bij productie, gebruik van ruwe olie.

naar boven….


Vilt

Het vilt van Okika is gemaakt van 100% wol. Het is in verschillende kleuren leverbaar: zand, lichtbruin, lichtgrijs, grijs, donkergrijs, antraciet, bruin en zwart. Vilt werkt heel goed als isolatie en ziet er prachtig uit. Het mooie is ook dat het geen randafwerking nodig heeft, je kunt het gewoon op maat knippen. Mocht je gordijn te lang worden kan je het dus zelf eenvoudig op de juiste lengte maken.

duurzaamheid en milieu

Wol is een natuurproduct afkomstig van schapen en draagt niet bij aan de plastic soep. Voor het houden van schapen is weideland nodig (dus kans op ontbossing). Verder worden er chemicali├źn gebruikt voor het reinigen en verwerken van de stof. Positieve punten wol erg lang mee en is het een stevig (duurzaam) materiaal. De stof ademt en is zelfreinigend, dat is zeker met gordijnen handig!
Hoe mensen met de schapen omgaan zal verschillend zijn. Je wordt geen schapenboer wanneer je niets met dieren hebt. De meeste boeren zullen goed met hun schapen omgaan, maar er zullen ook plekken zijn waar ze niet optimaal behandeld worden.

naar boven….


Vitrage

Wil je geen inkijk, maar ook geen overgordijnen? Vitrage is hier een ideale gordijnstof voor. En als je nog synthetisch wit, glad materiaal voor je ziet wanneer je denkt aan vitrage heb je het echt mis. Deze vitrage is voor een deel gemaakt van katoen, voelt als katoen en glimt niet. De vitrage is kamerhoog, namelijk 300cm. Wat betekend dat? Is jouw raam niet hoger dan 276cm dan krijg je geen naden in je gordijn. Onderaan wordt het gordijn afgewerkt met een loodveter. De vitrage hangt hierdoor mooi strak naar beneden. En de kleuren zijn prachtig!! Oordeel zelf.

De vitrage gordijnstof is een combinatie van katoen en polyester. Voor jou als klant is dit een ideale combinatie! Door de katoen ziet de stof er echt uit als een natuurlijk materiaal, zo voelt de vitrage ook. Je ziet dat de draden niet over precies even dik zijn en dat versterkt het natuurlijke uiterlijk. De polyester zorgt ervoor dat het gordijn heel lang mee kan gaan; het verkleurd veel minder, kreukt minder, krimpt minder. In die zin zorgt de polyester ervoor dat het gordijn duurzamer is geworden. Misschien niet te vaak wassen waardoor er minder microdeeltjes in ons riool terecht komen?

naar boven….


Inbetween

Is vitrage te dun voor je, maar een overgordijn te dik? Ook daar is een oplossing voor: de inbetween. Die zit er net tussenin. Met een inbetween stof heb je geen inkijk meer en het zonlicht is minder fel. Toch heb je een prachtige stof hangen die niet veel ruimte inneemt en heel luchtig aanvoelt. Ook zorgt het ervoor dat de ruimte er mooi aangekleed uitziet, zeker met deze mooie, zachte kleuren.

duurzaamheid en milieu

De inbetween gordijnstof is een combinatie van linnen en polyester. Dit is helemaal een goede combinatie! Door het linnen, gemaakt van vlas, zie je geen verschil met een stof van 100% linnen. Het voelt en beweegt als een linnen inbetween. Toch heeft het een deel polyester. De polyester zorgt ervoor dat het gordijn heel lang mee kan gaan; het verkleurd veel minder, kreukt minder, krimpt minder. In die zin zorgt de polyester ervoor dat het gordijn duurzamer is geworden. Ook bij deze stof geldt: misschien niet te vaak wassen waardoor er minder microdeeltjes in ons riool terecht komen?

naar boven….


collectie Tijdloos

Deze gordijnen passen overal, ze zijn zeer basic en daarmee tijdloos. De kleuren zijn mooi, de stof is optimaal praktisch met een krimppercentage van 1% en een lichtechtheid van 5. Wanneer je kiest voor Tijdloos kan je er van uitgaan dat je voorlopig geen gordijnen meer hoeft te bestellen.
Maar zijn ze dan niet een beetje saai als ze overal passen? Saai of Basic?…….Je kunt deze gordijnstof zien als een goede basis voor je interieur. Wanneer je graag meegaat met trends kan je de vloer en gordijnen als basis houden en met kleine meubels en decoratie de trends volgen. Daar komt bij dat er best uitgesproken kleuren in de collectie van Tijdloos zitten. Daar kan echt iedereen een juiste kleur in vinden!

duurzaamheid en milieu

De collectie Tijdloos is gemaakt met een combinatie van polyester en katoen. Het katoenen deel wordt gemaakt van de katoenplant en gebruikt daarvoor veel grond en water, maar het katoen laat geen microdeeltjes achter in ons riool na het wassen.
Voor het polyester deel wordt geen land en water gebruikt, het komt immers niet van een plant. Wel wordt er in het productieproces veel energie gebruikt. Polyester is niet biologisch afbreekbaar door de plastic deeltjes en draagt dus bij aan plastic in ons milieu. Daar staat tegenover dat een polyester stof zeer lang meegaat. Wanneer de stof als gordijn geen dienst meer doet is het zeer goed her te gebruiken voor andere doeleinden. Wil jij geen microdeeltjes plastic bijdragen door het wassen van deze stoffen? Denk dan eens aan de speciale waszakken die hiervoor zijn ontwikkeld. Daarnaast kan je je afvragen hoe vaak een gordijn echt gewassen moet worden.

naar boven….


Collectie BASIC

De collectie basic wordt heel veel gebruikt voor een slaapkamer. De stof is van zichzelf al verduisterend en heeft geen verduisterende voering nodig. De achterzijde van de stof is glad en heeft dezelfde kleur als de voorzijde met structuur. De basic stoffen zijn er in diverse kleuren. Met een kleurechtheid van 4-5 en een krimppercentage van 1% is deze polyester stof echt handig in een druk huishouden. Hij wordt niet vies, kreukt niet, krimpt niet, verduisterd goed en staat mooi. Wat wil je nog meer?

duurzaamheid en milieu

Net als bij de andere polyester stoffen geldt ook voor de stoffen in deze BASIC collectie:
Voordelen: slijt niet, verkleurd niet, krimpt niet, kreukt niet, geen planten nodig bij de productie (dus geen land, water en pesticiden) in die zin zeer duurzaam, omdat het zolang meegaat.
nadelen: microplastic in het milieu, veel energie bij productie, gebruik van ruwe olie.

naar boven….


Wil je meer weten over onze stoffen? Stel je vraag! We staan voor je klaar.


Home ┬╗ Gordijnstof
De waardering van www.okika.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.