ophangsystemen

 

 

>> ophangsystemen; haken, ringen of lussen?

 

 

meten gordijnen okika op maat

 

 

 

Rails met haken; hoe meet je die op?

Bij de rails met haken meet je vanaf de bovenkant van de rails. Meet de hoogte op minimaal 2 verschillende plekken tot aan de grond of vensterbank en gebruik de kortste maat. Bij een vrijhangend gordijn haal je hier 1cm af, Bij een stotend gordijn tel je er 1cm bij op.Bij een slepend gordijn tel je hier 5cm bij op.

De breedte van het gordijn meet je bij de rails. Meet de lengte van de rails en tel hier 5cm bij zodat het gordijn goed sluit. De rekensoftware van Okika rekent uit hoeveel stof en hoeveel banen er nodig zijn voor het gordijn.

 

 >>Voorbeeld:  Stel je wilt een gordijn tot aan de vloer en je hebt gemeten zoals op de afbeelding.

Je vult in bij de breedte: 180+5cm, je vult in 185cm.

Bij de hoogte neem je de kortste maat: 214-1cm, je vult in 213cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haken met een enkele of een vlinderplooi?

De keuze voor een enkele of een vlinderplooi is heel persoonlijk. Een enkele plooi ziet er aan de bovenkant strakker uit en heeft minder stof nodig. Bij een vlinderplooi zijn de plooien dieper en oogt het gordijn voller, hier is meer stof voor nodig. De keuze is afhankelijk van de ruimte waar het gordijn komt te hangen, het effect wat je wilt bereiken en persoonlijke smaak.

 

 

 

enkele-plooi

Foto en illustratie van een enkele plooi.

ill-enkele-plooi

vlinderplooi

Foto en illustratie van een vlinderplooi.

ill-vlinderplooi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meten gordijnen okika op maat

 

 

 

Roede of spankabel met ingeslagen zeilringen.

 

Bij de roede met zeilringen meet je vanaf de bovenkant van de roede. Meet de hoogte op minimaal 2 verschillende plekken tot aan de grond of vensterbank en gebruik de kortste maat. Bij een vrijhangend gordijn haal je hier 1cm af, Bij en stotend gordijn tel je er 1cm bij op. Bij een slepend gordijn tel je hier 5cm bij op.Aan de bovenkant van de roede is ook nog 3cm gordijn, deze tel je er weer bij!zeilringen2

De breedte van het gordijn meet je bij de roede. Meet de lengte van de roede en tel hier 5cm bij zodat het gordijn goed sluit. De rekensoftware van Okika rekent uit hoeveel stof en hoeveel banen er nodig zijn voor het gordijn. We gebruiken standaard een 40mm nikkel zeilring, wil je een ander formaat of kleur dan is dat ook mogelijk. Neem daarvoor even contact met ons op.

 

>>Voorbeeld:  Stel je wilt een gordijn tot aan de vloer en je hebt gemeten zoals op de afbeelding. Je vult in bij de breedte: 180+5cm, je vult in 185cm. Bij de hoogte neem je de kortste maat: 214-1cm, dus 213. Plus het deel boven de roede 3cm. 213+3cm, dus vul je in 216cm.

 

 

Een gordijn met zeilringen plooit heel gelijkmatig. Er wordt altijd een even aantal ringen gebruikt, zodat de randen van het gordijn mooi aan de achterkant uitkomen. Bij een gordijn met zeilringen wordt ongeveer evenveel stof gebruikt als bij een gordijn met een rails en vlinderplooi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

meten gordijnen okika op maat

 

 

 

Roede met gordijnlussen strak aan de bovenkant.

 

Bij de roede met gordijnlussen meet je vanaf de bovenkant van de roede. Meet de hoogte op minimaal 2 verschillende plekken tot aan de grond of vensterbank en gebruik de kortste maat. Bij een vrijhangend gordijn haal je hier 1cm af, Bij een stotend gordijn tel je er 1cm bij op. Bij een slepend gordijn tel je hier 5cm bij op.De breedte van het gordijn meet je bij de roede. Meet de lengte van de roede en tel hier 5cm bij zodat het gordijn goed sluit. De rekensoftware van Okika rekent uit hoeveel stof en hoeveel banen er nodig zijn voor het gordijn. lussen

De lussen zijn 10cm hoog en 5cm breed, de ruimte tussen de lussen is 10 à 12cm.  De hoogtemaat van het gordijn is de maat inclusief de lus. Hier hoef je dus geen maat voor door te geven.

 

>>Voorbeeld:  Stel je wilt een gordijn tot aan de vloer en je hebt gemeten zoals op de afbeelding.Je vult in bij de breedte: 180+5cm, je vult in 185cm.Bij de hoogte neem je de kortste maat: 214-1cm, je vult in 213cm.

 

 

Een gordijn met gordijnlussen hangt strak wanneer de gordijnen gesloten zijn, wanneer ze open gaan plooien ze nonchalant. Zeker in combinatie met een houten roede geeft het een landelijke en gezellige uitstraling. Het openen en sluiten van de gordijnen gaat met de andere ophangsystemen soepeler. De benodigde stof voor een roede met lussen is vergelijkbaar met een gordijnrails met een enkele plooi.