wasvoorschriften gordijnen>> het wassen van gordijnen

Allereerst dit: Wanneer de stof van je gordijn 1% krimpt (dit is minimaal) en je gordijn is 250cm hoog, dan zal je gordijn dus 2,5 cm krimpen. Hangt je gordijn nu 1 cm van de grond, dan is dat na het wassen 3,5 cm.

Er zijn wel trucjes om de krimp minder te maken. De gordijnen bijvoorbeeld direct uit de machine halen en ophangen. Zo drogen ze hangend aan de rails. Dit heeft meerdere voordelen; de kreukels zullen minder zijn en het gordijn rekt nog even uit. Doordat stoffen op spanning worden geproduceerd en na productie op spanning op een rol zijn verpakt, is er altijd mogelijk sprake van relaxatie krimp. De vezel ontspant zich doordat je hem nat maakt en de stof wordt daardoor korter. Wanneer je de gordijnen nat ophangt en evt. een gewicht aan hangt (weer op spanning brengt) kan hij weer die 1-3% langer worden.

Maar bedenk goed of je er aan gaat beginnen. En wanneer je twijfelt is het beter om naar de stomerij te gaan, al is het maar voor advies. En laat niet gewoon stomen, maar vraag advies!! Wetclean kan voor jouw stof misschien de juiste manier zijn. Dit gaat meer gecontroleerd dan stomen.


Er zijn ook stoffen die 5% kunnen krimpen; onze ervaring is dat de duurdere gordijnstoffen minder krimpen.

 

 

>> zelf wassen van gordijnen

Voor het zelf wassen van gordijnen moet je op de volgende punten letten:

  • Verwijder voor het wassen haken, loodjes, trekstangen en andere metalen voorwerpen.
  • Was je de gordijnen in de wasmachine doe deze dan niet te vol.
  • Was de gordijnen apart, zonder andere producten aan de was toe te voegen zoals bijvoorbeeld kleding.
  • Gebruikt een mild wasmiddel zonder bleekmiddel of optisch wit.
  • Was samengestelde gordijnen altijd koud omdat de onderdelen verschillend kunnen reageren op warmte.
  • Was je de gordijnen met de hand doe dat dan in bad met een mild wasmiddel en veel water. Laat de gordijnen weken, maar niet te lang i.v.m. verkleuring.
  • Gordijnen nooit wringen of boenen met een borstel.
  • Hang de gordijnen direct na het wassen te drogen.
  • Na het drogen kunnen er nog kreukels in het gordijnen zitten. Geef het gordijn de tijd om uit te hangen, de meeste vouwen gaan er vanzelf uit. Vind je dat de vouwen te scherp zijn, dan kan je het gordijn ook, met bijvoorbeeld een plantenspuit, een beetje vochtig spuiten. Dit hoeft alleen op de plek van de vouw. Een laatste middel is het gordijn rustig te strijken. Doe dit, zeker bij een polyester stof of met een polyester voering, niet te heet. Strijk altijd aan de achterzijde i.v.m. bedrukkingen. Strijk nooit over bedrukkingen heen.


>> de specialist

Onze voorkeur heeft het om je gordijn door een specialist te laten reinigen. Bij zelf wassen kan er veel fout gaan. Om je gordijn professioneel te laten reinigen kan je terecht bij wasserijen die gespecialiseerd zijn in diepstoom of chemisch reinigen van gordijnen. Laat je goed voorlichten. Zeker krimp of kleurverschil kan nog wel eens voorkomen bij dergelijke reiniging van gordijnstoffen.


>> of gewoon niet wassen

Of, je wast ze niet. Je kunt gordijnen ook goed even buiten laten luchten en uitkloppen met een ouderwetse mattenklopper. En wanneer je ze even buiten in de zon hangt (niet te lang) gaan de meeste kleine beestjes dood.

De plaatselijke vlekken zijn met een vlekkenspray goed te behandelen, wel even eerst op een plekje proberen die niet in het zicht hangt.

Zo zijn je gordijnen weer fris zonder dat je kans hebt op krimp, want dat is toch wel echt zonde.

De waardering van www.okika.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.