Gordijnen; kies je een banenstof of kamerhoog?

Wat is het verschil tussen banen stof en kamerhoge stof?

Wanneer je nooit eerder gordijnen hebt gekocht of gemaakt, dan zegt het je misschien niets. En wat kies je dan voor je gordijnen; kies je een banenstof of kamerhoog? Het is eigenlijk vrij simpel; als je het weet.

Een gordijnstof zit op een rol. De stof zit opgerold op een kartonnen koker en die koker heeft een lengte. Stel die koker is 140cm lang, dan is de stof die daarop opgerold zit niet breder dan 140cm. Rol je er 1 meter stof af dan is dat 1 strekkende meter met een breedte van 140cm. Hoeveel strekkende meters er op een rol zitten is verschillend: 15 meter, 30 meter, 50 meter en al het andere.

Gordijnen met banen, dat maken we van die 140cm rollen.

De hoogte van je gordijn maakt niet uit wanneer je gebruik maakt van banenstof. Je rolt de stof af tot je de juiste hoogte hebt. Dan is je baan stof 140cm breed. Het kan zijn dat je meerdere banen aan elkaar moet maken om tot de juiste breedte van jouw gordijn te komen.
Stel; je hebt een hoge kamer van 320cm hoog en je wilt gordijnen van plafond tot de grond. Aan de bovenkant moeten haken worden gemaakt en onderin een zoom; totaal is dat 30cm extra. Jouw banen zijn dan 350cm lang en 140cm breed. Door meerdere banen aan elkaar te maken krijg je de breedte die je nodig hebt. Het fijne van een banenstof is dat je niet wordt beperkt in de hoogte. Het nadeel kan zijn dat je naden ziet. Dit is niet opvallend wanneer deze naden achterin de plooi zijn geplaatst, wanneer de stof een patroon heeft of wanneer de stof een structuur heeft (zoals bijvoorbeeld ribstof). Bij een hele gladde stof zonder patroon zal het meer opvallen.
Het voordeel van banenstof is ook dat het veel ruimer verkrijgbaar is. De leukste printjes en ribstoffen zijn vaak banenstof. Ook bij Kinderstoffen is dit vaak het geval.

gordijnen op maat, gordijnen online, gordijnen kopen, retro gordijnen, kinderkamer gordijnen, gordijnen kinderkamer, Gordijnen; kies je een banenstof of kamerhoog?
Twee smalle banen zijn hier genoeg.

En hoe werkt het dan met een kamerhoge stof?

Een kamerhoge stof is vaak 280 of 300cm hoog. De rol waar de stof op zit is dus 280 of 300cm lang.
Zeker met een vitrage of een inbetween stof is het mooier zonder naden, net als bij een stof zonder patroon of structuur. Je rolt de rol af tot je de juiste breedte bereikt die je nodig hebt. Heb je een heel hoog gordijn nodig dan is het soms een optie de stof te kantelen, maar dit kan niet bij alle stoffen. Dat je geen naden hebt is natuurlijk een groot voordeel. Het nadeel kan zijn dat er een grens zit aan de hoogte bij deze stoffen. Bij een kamerhoge stof waar bovenin haken moeten komen en onderin een zoom zit je vast aan een maximale hoogte van ongeveer 250cm.
Aan de onderzijde komt bij vitrage en inbetween een loodveter zodat de stof mooi strak naar beneden hangt.

Collectie Tijdloos

Onze collectie Tijdloos is kamerhoog. Dit is een stof waar geen speciale structuur of patroon in zit. Het is een stof die je altijd toe kunt passen door de neutrale eigenschappen. Hij is niet uitgesproken en heel praktisch qua verkleuring, kreuk, en krimp. Daar heeft deze stof namelijk allemaal geen last van. Zijn grote toegevoegde waarde is de kleurrange waarin hij te krijgen is. Mooi zeegroen, zeeblauw, licht grijs en al het andere. Enkele voorbeelden:

Collectie BASIC

De BASIC collectie is ook een collectie met kamerhoge stoffen. En deze hebben nog een extra troef; ze verduisteren zonder een extra voering. Deze stof is zelf verduisterend. De achterzijde van de stof heeft dezelfde kleur als de stof. Zeker voor een slaapkamer zijn deze stoffen ideaal.

Collectie Vitrage en Inbetween

Ook deze zijn verkrijgbaar als kamerhoge stof. Zo krijg jij ze mooi zonder naden en mét een loodveter aan de onderzijde. Bij deze stoffen kan je goed zien wat kwaliteit doet met het uiterlijk. Een goedkope vitrage die rimpelig is op plekken waar het niet zou mogen is en niet mooi hangt voegt eigenlijk niets toe aan je huis.
Bovendien heb je een vitrage of inbetween vaak dicht omdat je ze gebruikt om inkijk te verminderen. Dan is het belangrijk dat ze er mooi uitzien! Met deze kwaliteit krijg je nooit spijt.

Gordijnen; kies je een banenstof of kamerhoog?

Het hangt af van de wensen, de plek, de maatvoering, de soort stof en het uiterlijk. Wil je advies? Dan helpen wij je graag met het uitzoeken van een geschikte stof voor jouw project!

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Home » Gordijnen; kies je een banenstof of kamerhoog?
    De waardering van www.okika.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.