De gasrekening omlaag met goede gordijnen

isoleren helpt

Iedere maand weer die kosten.

De gasrekening gaat omhoog, dat weten we inmiddels allemaal. En niet een beetje, echt schrikbarend veel. En….iedere maand komt dat bedrag weer terug. Iedere maand zie je weer op je rekening dat bedrag afgeschreven worden. En daar had je nu wel een andere bestemming voor; een terrasje pakken, lekker uit eten, nieuwe (zomer)kleding, vakantie, te veel om op te noemen!

Waar gaat de warmte naar toe?

De meeste van je warmte verdwijnt via het glas. Wanneer je een open haard hebt (geen houtkachel, die kan je afsluiten) gaat daar ontzettend veel warmte zo via de schoorsteen de lucht in. Met een open haard verwarm je eigenlijk de lucht boven je huis. Mocht je onderhoud op je dak moeten uitvoeren, ga dan voor de grap eens boven je schoorsteen hangen; een warme stroom lucht komt je tegemoet. Heb je een open haard en wil je besparen? Dan zou je die er het eerste uit kunnen halen en het kanaal afsluiten of een houtkachel neerzetten (maar dat is niet erg populair om nu hardop te zeggen).

En dan het glas; wanneer je nog geen HR++ glas hebt in je huis gaat er veel warmte via het glas weg. En zelfs mét goed isolerend glas komt er kou van het raam. Bij veel huizen met radiatoren zit deze onder het raam geplaatst. Dit zorgt voor een warme lucht stroom. Deze stroom warmt je huis op, maar kan ook het idee geven dat het “waait” in huis. Als je op de bank zit en je voelt een luchtstroom krijg je daar makkelijk een koude neus van, niet heel erg comfortabel. Dat geeft jou de neiging de thermostaat een graadje hoger te zetten. En die oplossing wordt steeds duurder.

Weg met de luchtstroom!

Om de luchtstroom kwijt te raken en de warmte in je huis te houden is het beter eenmalige kosten te maken. Een gordijn met een fijn geweven stof houdt de warmte binnen en de kou van het glas buiten. Zit de radiator onder je raam? Dan wil je die warmte juist graag je kamer in. Kies dan voor een mooi vouwgordijn met een dichte stof. Een vouwgordijn kan heel strak zijn (voor sommigen ongezellig), maar met de juiste stof hoeft dit helemaal niet! Bovendien neemt een vouwgordijn veel minder ruimte in en houd je op de grond meer ruimte over.

Kosten versus baten 🤔

Oké en wat levert dat op? Wanneer je de verwarming niet 1 graad hoger hoeft te zetten scheelt je dat 7% in je kosten. Heb jij nog een contract en nog niet te maken met de nieuwe gasprijzen? Dan denk je dat dit meevalt. Maar er zijn genoeg huishouden die nu tussen de 500,- en 900,- aan gas en stroomrekeningen krijgen; iedere maand.
En dan is een kostenbesparing van 7% op je gasrekening een prima reden om opnieuw naar je raambekleding te kijken. Een dun katoenen gordijn, een vitrage of inbetween gaan je niet echt bij helpen bij het weren van de kou.

Welke stoffen helpen mij?

De dicht geweven stoffen waarbij de draden dicht op elkaar zitten. Op die manier kan er weinig lucht tussen door. Of een extra voering. Bij voering denken mensen vaak aan een verduisterende voering, maar dat hoeft niet. Er zijn ook genoeg kleuren en materialen voering die jouw gordijn een extra laag geven. En deze gelaagdheid zorgt er voor dat de koude lucht bij het raam blijft en niet naar jou op de bank gaat. De ribfluweel is daar een mooie stof voor, net als de fluwelen stof en onze collectie Tijdloos. Hier vind je enkele voorbeelden:

Een goed moment om te beginnen met besparen= nu.

Wacht niet langer en loop een rondje door je huis, waar zijn er verbeterpunten waardoor jouw rekening omlaag kan. Heb je nog ergens dunne gordijntjes hangen waar al jouw duur betaalde warmte kan ontsnappen? Een besparing van 7% of meer is niet verkeerd!

De waardering van www.okika.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 282 reviews.